Am luat ca exemplu traductorul din seria FCX-A2 V5, care măsoară cu precizie presiunea diferențială, nivelul lichidului (presiunea hidrostatică), poate fi folosit și ca manometru sau traductor de debit, și transmite un semnal de curent proporțional 4-20 mA cc. Toate funcțiile de reglare sunt încorporate în unitatea de transmisie, pentru a face ajustări ușor și exact. Setările transmițătorului (cum ar fi intervalul de timp și constanta de amortizare etc.) pot fi schimbate cu ajutorul unei console HART (HandHeld Communicator). Traductorul folosește un senzor unic de siliciu capacitiv cu microprocesor de ultimă generație, pentru a oferi performanțe și funcționalități excepționale. Emițătorul este compact și ușor, asigură precizie și fiabilitate ridicată. Reglarea locală pentru zero și a distanței sunt posibile de la reglajul exterior al carcasei electronice.

Caracteristici

 • Precizie :
  • ± 0.065% din intervalul calibrat (standard)
  • ± 0.04% din intervalul calibrat (opțional)
 • Stabilitate : ± 0.1% max. span /10 ani
 • Traductor diferențial pentru presiune statică: până la 1035 bar (15 000 PSI)
 • Diferite materiale disponibile pentru părțile în contact cu fluidul: Tantalum, Monel, Hastelloy C, sau PVDF
 • Aplicații: industria chimică, petro-chimică, energetică, metalurgică, producătoare de hârtie, alimentară sau a tratării apelor

Elementul sensibil al celulelor : cip de siliciu cu tehnologie bazată pe micro-capacitanță

Avantaje:

 • Scăderea histerezisului și a problemelor de ”oboseală” mecanică asupra elementului sensibil
 • Stabilitate zero foarte ridicată și fiabilitate pe termen lung

Principiu de măsură:
Elementul sensibil urmărește presiunea diferențială, ceea ce determină variația celor două valori capacitive. Acesta este montat în gâtul celulei de măsurare pentru a îmbunătăți caracteristicile statice și ale presiunii și temperaturii.

Indicator digital

Traductorul FCX-All V5 poate fi echipat cu un indicator analogic sau digital. Indicatorul digital se bazează pe tehnologia LCD și arată informațiile pe 2 linii, fiecare din 6 cifre și include, de asemenea , 3 butoane. Indicatorul permite măsurarea în unități fizice și configurarea locală a traductorului.

Setări principale

 • Etalonare zero / span fără presiune de referință
 • Semnal liniar sau pătrat
 • Amortizare
 • Configurarea indicatorului digital
 • Calibrare zero / span
 • Diagnostic propriu
 • Calibrarea circuitului de ieșire
 • Direcția și valoarea de străpungere

Curentul de străpungere

În conformitate cu recomandările NAMUR NE 43 , ieșirea emițătorului poate ajunge la o valoare specifică în cazul în care emitatorul întâmpină o defecțiune internă. Limitele standard ale semnalului de ieșire sunt de 3,2 până la 22,5 mA.
În cazul unei defecțiuni a transmițătorului, direcția de străpungere poate fi scalată în jos (3,2 până la 4 mA) sau scalată în sus (20 până la 22,5 mA), fiind programabilă.

Funcții de întreținere

Parametrii de calibrare sunt memorați în traductor. În orice moment, este posibil să reveniți la calibrarea din fabrică a echipamentului. Temperaturile minime și maxime sunt stocate în memoria lui. Este întotdeauna posibilă vizualizarea parametrilor dintr-un meniu specific pe ecranul comunicatorului de mână (consola HART). Toate funcțiile de reglare ale traductorului pot fi securizate cu parolă (șurubul de reglare extern fiind bocat, de asemenea).

Materialele diafragmei de măsurare sunt placate cu aur și acoperite cu ceramic, pentru prevenirea difuziei hidrogenului în celula de măsurare (hidrogen sulfurat).

 

Pentru anumite configurații, fluidele din proces produc atomi de hidrogen care pot fi difuzați prin diafragma metalică. Contaminarea uleiului asociat cu această difuzie degradează precizia și durata de viață a emițătorului . Datorită diafragmei cu acoperire dublă din aur și ceramică, permearea hidrogenului este oprită.
În această configurație, tradutoarele pot fi folosite în instalații de reducere a sulfului, unități de producție de hidrogen, rafinării și lucrări de tratare a nămolului cu putrefacție.
Diferitele materiale și straturi de placare sunt disponibile pentru diafragmele emițătorului de presiune pentru a garanta longevitatea și fiabilitatea măsurătorilor.

Materialele diafragmei de măsurare a emițătorului și aplicațiile lor
Acoperire din aur și ceramică Instalații de reducere a sulfului, unități de producție de hidrogen, rafinării și lucrări de tratare a nămolului de putrefacție, gaze ionizate (hidrogen sulfurat )
Tantal Acid clorhidric, acid sulfuric, acid azotic, “Aqua Regia”
Titan Clorură de sodiu, compus sulfat
Hastelloy-C Acid organic, acid anorganic, de tip alcalin
Monel Tip alcalin, acid fluorurat
Zirconiu Acid clorhidric, sodă caustică, agent de albire